Biografiëen - Wetenswaardigheden personen

Zoals op op de pagina Acteurs en Actrices heeft kunnen lezen, hebben veel mensen meegewerkt om de afleveringen tot stand te brengen. Van hun proberen we natuurlijk zoveel  mogelijk informatie te verzamelen. Ook hier hebben we helaas nog niet alle gegevens. Het is een enorm speurwerk om alles te achterhalen, maar we doen ons best! 
Mocht u informatie hebben, aarzel niet om het ons te mailen
 
Overzicht:
Joop Doderer Swiebertje
Riek Schagen Saartje (van Santen)
Piet Ekel Malle Pietje (Piet van Dijk)
Lou Geels Veldwachter Bromsnor
Bert Dijkstra Burgemeester
Ellen de Thouars Barones
Rien van Nunen Burgemeester
Jo Vischer Jr. Burgemeester
Tonny Foletta Bromsnor, Bode, Boer Dykema
Teddy Schaank Cornelia, Cheffin
Louis Borel Burgemeester
Jan Blaaser Burgemeester
   


Een hele oude foto van de tweede aflevering van Swiebertje. Links staat precies de Dikke Deur uit Pipo, dan staat Joop Doderer er als Swiebertje (met bolle hoed) en daarnaast Tonny Foletta als Bromsnor. De man rechts is ons helaas niets van bekend.

 
Joop Doderer                                      Terug naar boven
(Johan Heinrich Doderer)
 

Velsen op 28 augustus 1921.

Roelofarendsveen 22 september 2005

Doorliep de HBS in Amsterdam en kreeg toneellessen van Johan Schmidtz. Joop Doderer was achttien en kandidaat nummer 85 voor het toelatingsexamen van de Amsterdamse Toneelschool. 

Citaat: 'Nou, die examencommissie had van half negen af zitten kijken en toen ik mijn opdrachten moest doen, zo van liefde en leed en vreugde uitbeelden, was het half vijf. Ik heb het zó mesjogge gedaan dat de commissie blauw lag van het lachen, maar wél kreeg ik twee dagen later een brief dat ik gezakt was. Toen ben ik naar een verzekeringskantoor gegaan en heb daar brutaalweg sollicitatiebrieven naar alle gezelschappen zitten schrijven. Ik kreeg een brief terug van Cor van der Lugt Melsert en nadat ik met hem had gepraat werd ik aangenomen als volontair bij het Nederlandsch Tooneel.
Vervolgens was Joop Doderer niet meer weg te slaan uit de Amsterdamse Stadsschouwburg. Hij moest alles leren en weten, assisteerde op de lichtbrug, sjouwde met décors, souffleerde en was nerveus toen hij bij wijze van debuut in "De Ware Nar" van P.C. Hooft met een gedempte lantaarn van links naar rechts over het toneel moest gaan en steeds moest zeggen: 'De klok heit negen, negen heit de klok.'. 
Na de oorlog speelde hij voornamelijk in kluchten en werkte als cabaretier o.m. bij gezelschappen van Jan Munsch en Wim Sonneveld. 
Voor de radio waren er het bekende "Koek en Ei" (hij had de rol van "Opa Bobby"), "Stoephuisterwoude", "Tierelantijnen" en "De Bonte Dinsdagavondtrein"; 
voor de televisie trad hij op in tal van amusementsprogramma's (meerdere malen als de butler in "Miss Sophie's verjaardag"). 

Van 1955 tot 1975 speelde hij de titelrol in de jeugdserie "Swiebertje". Een creatie die hij zelf als een bedreiging van zijn talent begon te zien - reden waarom hij naar Engeland verhuisde, waar hij enkele jaren lang prominente rollen speelde op het toneel, in tv-reeksen en in speelfilms.
-
In Amerika: "The Word" (tv), 
- in Hong Kong: "Hong Kong Rock" (film), 
- in Engeland: "And mother makes five" (tv), 
- in Spanje: "The Morish King of Granada" (film), en, onder regie van Otto Preminger, de speelfilm "The Human Factor".
 
Hij bleef ook in Nederland actief voor film en televisie met o.m. nasynchronisaties en de Teleac-cursus Engels. Daarnaast is hij ook te zien geweest in diverse reclames, o.a. voor het Zwitserleven gevoel.

Na zijn terugkeer in Nederland speelde hij meteen hoofdrollen in enkele speelfilms (zoals in Herman van Veen's "Uit Elkaar" en naast Piet Bambergen in "Laat de Dokter maar Schuiven") maar ook zijn theaterbloed kroop waar het niet gaan kon en dus vierde hij jaar na jaar triomfen met een lange reeks theaterkluchten totdat de Vlaamse theatervernieuwer en meester-regisseur, Ivo van Hove, hem vroeg voor een hoofdrol in O'Neill's drama "Rijkemans Huis". Sindsdien is hij niet meer van het 'serieuze' toneel weg te denken, met recente hoofdrollen in 'Liebelei', 'Oom Wanja', 'Caligula', 'India Song' en Couperus' 'Oude Mensen, de Dingen die Voorbijgaan'. 
Hij is gehuwd geweest met Conny Stuart en werd in 1982 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

In 2001 speelde Doderer in de theaterproductie 'Blijvend Applaus', een tragicomedie die zich afspeelt in een rusthuis voor oud-operazangers. Caroline Kaart was hierin zijn tegenspeelster. Joop Doderer vierde met dit stuk zowel zijn 80ste verjaardag als zijn 60-jarig toneeljubileum. 

Joop Doderer was ook een veelgevraagd bioscoop- en tv-filmacteur.

In Baantjer's "Moord in Extase" was hij zelfs onze eerste en nog steeds onvergetelijke 
De Cock-vertolker. Recent vertolkte hij gastrollen in series als 'Blauw Blauw', in 'Single plays' als 'Boer Gerrit' en Vestdijk's 'Ivoren Wachters' en in de Nederlands-Amerikaanse speelfilm 'Dial Nine'. Daarnaast was hij te zien in de succesvolle familiefilms ‘Kruimeltje’ en ‘Pietje Bell’. 

Hoe werd Joop Doderer "Swiebertje?"

De directeur van de NCRV-televisie, Peter Koen, nodigde hem in 1954 uit om in een kinderprogramma "een zwerver" te spelen. Er werden drie shows gemaakt, toen was het afgelopen. In 1957 viel er een gat in de programmering en werd Joop Doderer opnieuw gebeld door Peter Koen om dat gat op te vullen. Lou Geels werd Bromsnor en Jan Blaaser was burgemeester. Riek Schagen, juffrouw saartje, kwam er later bij.

(bron: NCRV 75 jaar)

 


 
Riek Schagen                                       Terug naar boven
(Geertruida Hendrika Schagen)

Geboren te Amersfoort op 15 november 1913.

Riek Schagen kwam als dienstmeisje bij Albert van Dalsum en kreeg van hem toneellessen. Zij debuteerde in 1940 bij diens gezelschap Studio in "Eindexamen" en heeft naast haar werk in het theater vanaf 1955 aan een bijzonder groot aantal televisieproducties meegewerkt. 
In 1955 maakte Riek haar filmdebuut in ‘Ciske de Rat’. Daarna speelde zij in vele film- en televisieproducties, waaronder ‘Fanfare’ van Bert Haanstra, ‘De Overval’ en ‘De Kleine Waarheid’.

In 1965 voegde Riek Schagen zich bij de cast van de populaire tv-serie ‘Swiebertje’, waarin zij tien jaar lang de rol van Saartje met verve heeft gespeeld.


Zij ontwierp costuums en maakte de laatste jaren ook naam als schilderes (50 exposities).

Zij is gehuwd met filosoof, econoom en kunsthistoricus Dr. (Bert) L.G. Westerman, zoon van de kunstschilder Gerard Westerman.
Riek Schagen exposeert nog regelmatig in het land.


Breng een bezoekje aan haar site:
http://www.contact.nl/galeriek/

 





Piet Ekel                                                 Terug naar boven
(Pieter Ekel)

Geboren te Soest op 21 september 1921.

Piet Ekel volgde de Mulo en de Handelsschool. De eerste negen jaar van zijn werkzame leven bracht hij dan ook door als kantoorbediende, bankemployé en als ambtenaar bij het Gewestelijk Arbeidsbureau in Amersfoort.

Na de oorlog werd hij discotheekmedewerker bij Radio Nederland in Overgangstijd, waarvan ds. Spelberg toen directeur was.  Hij rolde in het vak toen hij een radiowedstrijd won met een voordracht. Op een gegeven moment heeft hij aan audities meegedaan en werd hij als gast-acteur verbonden aan de hoorspelafdeling. Daar heeft hij aan bepaalde figuren zoals een boer of een burgemeester een duidelijk accent gegeven.
Hij heeft nooit zichzelf gespeeld, maar altijd bijzondere types als heksen, spoken, narren, dwergen enz.

Hij nam toneellessen van Philippe la Chapelie en Cruys Voorbergh en zanglessen van Kees Smulders.


Het aantal radio- en televisieprogramma's waaraan hij als "stemrnetjesmaker" meewerkte is bijzonder groot. Behalve dat hij aan meer dan duizend hoorspelen heeft meegewerkt, was hij ook gedurende vele jaren betrokken bij allerlei radioprogramma's zoals de "Steravonden" van de NCRV, KRO's "negen heit de klok", AVRO's "Bonte dinsdagavondtrein" enz. Zeventien jaar lang was hij de samensteller en regisseur van nationale programma's in opdracht van gezamenlijke omroepverenigingen.
Naast zijn optredens als acteur, caberetier, imitator, coach, producer/regisseur bij radio en TV deed hij nasynchronisaties, speelde in een film met Wim Sonneveld en was hij als Bart van de Melm, de praatboer en verteller van kolderverhalen bij KRO's boerenkapel "De Bietenbouwers". Hij werkte bij Benny Vreden ("Barend Bluf") en bij het Cabaret Chiel de Boer.

De meesten van ons zullen Piet Ekel vooral kennen als "Malle Pietje", waarin hij zeven jaar meespeelde (vanaf 1968 tot aan het einde in 1975, red.) en waardoor hij, vooral bij de jeugd, grote bekendheid kreeg. In deze hoedanigheid trad hij ook bij herhaling op in het land.

In 1980 raakte hij verbonden aan de toneelgroep "Theater" in Arnhem. Hij speelde daar als gast-acteur in diverse stukken. Zo speelde hij als Jacob Dulk in "Schakels" van Herman Heijermans met Bernhard Droog en Margreet Blanken.

Piet Ekel is nu bijna 81 jaar en nog altijd actief, al is het niet meer in zijn vak. Momenteel heeft hij zich aan het schrijven gezet. Hij wil graag een boek schrijven over meer dan vijftig jaar werken in omroepland.
 

Piet Ekel (77 jaar)


Lou Geels                                                Terug naar boven
(Pierre Louis Antonie Geels)

Met dank aan: familie Ap Boer - P. Ebben 

Geboren te Rotterdam op 18 maart 1908.
Overleden te Roelofarendsveen op 8 juni 1979.

Louis volgde een horeca opleiding, maar begon echter op zijn 17e jaar als danseur.Hij maakte toen deel uit van het danspaar  “The Yellows” dat de wereld door reisde met een acrobatisch nummer.

Begonnen als 17 jarige aan het toneel ondermeer in "Onder een dak" en "De schipper van de Neeltje Jacoba" en vele andere toneelstukken. Hij kreeg pas echt landelijke bekendheid als bode bulthuis in "Stadhuis op stelten".
 

In het begin van de jaren veertig had hij een eigen gezelschap dat cabaret en operette bracht. In die tijd werkte hij o.a samen met zijn vrouw Lyla Ebben, Mabesta en Mary Smith.

In 1951 werd hij gevraagd voor de leiding van het Haagse Gezelschap van Jacques van Bijlevelt. 
Nadat dit gezelschap na 10 jaar werd opgeheven ging hij zich voornamelijk bezig houden met televisie.

Vanaf 1960 speelde hij de rol van Bromsnor in “Swiebertje” Ook na het beeindigen van de serie in 1975 trad hij nog als bromsnor op in kinderprogramma’s, waaronder het door hemzelf geschreven toneelstuk “Bromsnor slaat een flater”.

Ook was hij op de televisie nog te zien in een kwis van Veilig Verkeer Nederland met Martin Brozius.

Vanaf 56/57 werkte hij mee aan vele televisie produkties. De bekendste zijn: 

- Pipo de clown (Dikke deur) (1958/1959)
- De drie stuiveropera (1960/1961)
-
Stadhuis op stelten (1962 – 1966) 
- Drie is teveel (1964/1965)
- Dynasty der kleine Luyden (1974/1975)

In 1958 speelde hij mee in de Nederlandse speelfilm “Dorp aan de Rivier”  van Fons Rademakers.

Lou's carriere bedroeg meer dan vijftig jaar, enkele dagen voor zijn dood op 8 juni 1979 (hij overleed aan keelkanker) werd hij nog geridderd in de Orde van Oranje-Nassau.

Lou woonde jarenlang op de kaag met zijn vrouw Lyla waar ook Saartje en Swiebertje een woning bezaten, het werd in de volksmond wel het Swiebertje-eiland genoemd.

Om gezondheids redenen leefde Lou de laatste paar jaren in Roelofsarendveen waar hij ook begraven is.

Bromsnor

bron:AP BOER-P EBBEN.


Bert Dijkstra                                           Terug naar boven
(Egbertus Dijkstra)

Geboren te Tandjong Balei (Indonesië) op 11 April 1920.

De eerste jaren van zijn leven bracht hij door in Nederlands Indië, waar zijn vader een plantage had. In 1927 ging hij naar Nederland.

Hij doorliep de HBS en ging in 1940 naar de toneelschool. In 1942 kwam hij bij centraal toneel  o.l.v. Cees Lasseur.

Vanaf dat moment acteert en regiseert hij. Na jaren bij het resident toneel gewerkt te hebben kwam hij bij de
hoorspelkern van de NCRV.

 

In de loop der tijd heeft hij aan duizenden radio uitzendingen meegewerkt. Hij was vanaf 1958 hoofd van de hoorspelafdeling van de AVRO.

Sinds 1965 hield hij zich voornamelijk bezig met het regiseren van hoorspelen. Verder leende hij zijn stem voor diverse tekenfilms en comercials.

Bert Dijkstra speelde vanaf 1972 tot en met de laatste aflevering in 1975 de rol van Burgemeester in “Swiebertje”.

Hij werkte vanaf 1956/1957 mee aan diverse tv programma’s. De bekendste zijn:  
- Floris (69/70)
- De kleine Waarheid (..Onderwijzer van Eppo) (70/71 - 71/72)
- Baron van Munchenhausen (70/71)
- Waaldrecht (73/74)
- Merijntje Gijzen’s jeugd (73/74)
- Centraal Station (..Willems) (74/75)
- Dynastie der kleine luyden (74/75)
- Klaverweide (74/75 – 75/76)
- De avonturen van pa pinkelman en tante pollewop (76/77)
- Hotel de Botel (76/77)
- Tussen wal en schip (76/77)
- Kant aan mijn broek (78/79)
- Hotel de Witte Raaf (80/81)
- De Fabriek (80/81– 81/82)
- Mata Hari (81/82)

Ook speelde hij mee in diverse Nederlandse speelfilms waaronder:

Turks Fruit (..Functionaris) (1973) -  Soldaat van Oranje (1977) -  Dokter Vlimmen (1978)

 

Meneer de Burgemeester


Ellen de Thouars                                  Terug naar boven

Geboren te Drachten op 11 april 1915.
Overleden te Amsterdam op 14 juli 1997.

Ellen de Thouars volgde de HBS en vervolgens een kostschool in Zwitserland. In Parijs nam ze bewegingslessen, zangles bij Berthe Seroen en haalde ook haar diploma apothekersassistente.

In 1938 ging ze naar de toneelschool en haalde daar in 1941 haar diploma.

Van 1951 tot 1955 was ze getrouwd met Ko van Dijk.


Haar eerste toneelengagement kreeg ze bij het ‘Gemeentelijk Theaterbedrijf.’ Tot 1967 was ze verbonden aan verschillende theatergezelschappen, daarna werkte zij uitsluitend als freelance actrice en bracht gedichten.

Vanaf 1953 werkte ze voor radio en televisie. In de seizoenen (70/71 - 73/74  -74/75) vertolkte ze de rol van Barones in ‘Swiebertje.’

Verder had ze gastrollen in o.a : De Kleine Zielen (69/70), De Klop op de Deur (70/71), Op Hoop van Zegen (72/73),  Kunt u mij de Weg naar Hamelen vertellen, meneer ? (..Ludmilla van de Eiken)(73/74 - 75/76), Kamer 17 (74/75), Cyrano de Bergerac (75/76) ,Hotel de Botel  (76/77) Op zoek naar Yolanda (84/85).

Ze speelde ook mee in diverse nederlandse speelfilms  waaronder : De zaak MP (1960) Een pak slaag  (..Loes) (1979), Spetters (1980) Zoeken naar Eileen (..haar schoonmoeder) (1987) Terug naar Oegstgeest (..mevrouw van Teeng) (1987).
 



Rien van Nunen                                  Terug naar boven
(Marinus van Nunen)

Geboren te Amsterdam op 10 december 1912.
Overleden te Haarlem op 6 september 1975.



Na de grafische school gevolgd te hebben werd hij machinezetter.
Daarna kwam hij in de wijnhandel terecht. In zijn vrije tijd deed hij toen veel aan toneel.

Vlak na de oorlog richtte hij een eigen gezelschap op (de Amsterdamse Comedie). Dit gezelschap speelde hoofdzakelijk voor militairen en gaf  voorstellingen in de provincie.
 

Nadat in 1957 het gezelschap werd opgeheven kwam hij  bij het AmsterdamsVolkstoneel terecht. Na 1963 heeft hij i.v.m het vele televisiewerk nauwelijks meer bij theatergezelschappen gewerkt. Rien speelde 4 jaar de rol van vader in de succesvolle comedie
“Stiefbeen & zoon” (1963 – 1967). Voor deze serie waarin hij samen met Piet Römer speelde kreeg hij in 1974 de Televizierring .(de serie werd in 1983 herhaald) Hij speelde vanaf 1962-1969 zeven jaar de rol van burgemeester in “Swiebertje”.

Ook speelde hij de hoofdrol (van Freek Nijman) in de serie “Eerste man” (1967 – 1969)

Andere tv programma´s waar hij o.a. aan meewerkte zijn :
-          Flipje de tovenaarsleerling (62/63)
-          Okkie Trooy (62/63)
-          Stadhuis op stelten (62/63)

In 1964 speelde hij mee in de nederlandse speelfilm “Spuit elf ” van Paul Cammermans

Door rheumatiek moest hij helaas stoppen met zijn acteerwerk.In die tijd hield hij zich nog wel bezig met een liedjesprogramma “breng eens een zonnetje” samen met Bert van Dongen.

Een val, waarbij hij zijn heup brak, betekende het definitieve einde van zijn loopbaan..

Rien van Nunen was getrouwd met de actrice Hella Faassen.
  
Meneer de Burgemeester, 
samen met Saartje en Swiebertje


Jo Vischer jr.                                             Terug naar boven
(Jozef Antoine Vischer)

Geboren te Amsterdam op 30 september 1924.


Jo Vischer speelde in kindervoorstelligen bij oom Jan Nooy, en na de oorlog deed hij voornamelijk cabaret en revue. 
Hij had engagementen bij Wim Kan, en in de zomermaanden speelde hij bij het ‘Amstel Toneel’ van zijn nicht Riny Blaaser. Op freelance basis speelde hij mee in hoorspelen, o.a. (‘In Holland staat een Huis’ en  De Familie Doorsnee’ )  

Hij speelde de Burgemeester  in ‘Swiebertje’ in seizoen 1955/56.

In 1961 kwam hij als producer in dienst van de AVRO.
 



Tonny Foletta                                         Terug naar boven
(Anthonie Foletta)

Geboren te Haarlem op 26 september 1904.
Overleden te Amsterdam op 2 juli 1980.


Tonny Foletta begon zijn loopbaan als cabaretier, die hij in 1929 voortzette als acteur bij het gezelschap van Herman Bouber. Hij bleef aan het volkstoneel tot in 1943 toen hij met zijn vrouw en broer Sies naar Zwitserland verhuisde, waar hij een variétéprogramma opzette. In 1946 keerde hij in Nederland terug.

Hij speelde vele honderden hoorspelrollen. 


In ‘Swiebertje’ speelde hij de rol van Bromsnor in het seizoen (54/55). Hij was de bode van de burgemeester in het seizoen (73/74) en Boer Dykema in het seizoen (74/75)

Andere pragramma’s waar hij in meedeed waren o.a.:
Candida
(53/54), Spoken (57/58),
Adriaan en Olivier (58/59), Tien Kleine Negertjes (68/69),
De Kleine Waarheid
(70/71 - 71/72),
Brainwave (75/76), Centraal Station (76/77)
 



Teddy Schaank                                         Terug naar boven
(Fietje Schaank)

Geboren te Groningen op 10 juni 1921.
Overleden te Groningen op 9 maart 1988.

Teddy Schaank nam danslessen en begon haar carrière als revuedanseres. Ze deed operette in Rotterdam, waarna ze als actrice verbonden werd aan het ‘Residentie Toneel.’ Na de oorlog deed ze zowel toneel als cabaret en werkte ze enige tijd in München. Daarna vertolkte zij diverse gastrollen op het toneel en deed aan televisiedrama. Ze was driemaal getrouwd en wel met Leo de Hartogh, Montgomery Ford  en Ko van Dijk en zij is de moeder van de actrice Linda van Dijck.


In ‘Swiebertje’ speelde ze de rol van “Cornelia” in de seizoenen  73/74 en 74/75 en in 71/72 de rol van cheffin.

Verder vertolkte ze rollen in o.a:  Het Meisje met de Blauwe Hoed (72/73), Hotel de Botel (76/77), Pommetje Horlepiep  (1976 - 1980), Hotel de Witte Raaf  (80/81)

Teddy  Schaank speelde ook in diverse nederlandse speelfims mee waaronder o.a.:  Jenny (1958), Kermis in de regen (1962), de Peetmoeder (1977), een stille liefde (1977), Schorpioen (1984)
 



Louis Borel                                         Terug naar boven
(Lodewijk Borel)

Geboren te
s-Gravenhage op 6 oktober 1905.
Overleden te Amsterdam 24 april 1973.

Louis Borel begon zijn theaterloopbaan in 1924 onder de naam Lodewijk Makkay bij het theatergezelschap van Cor van der Lugt Melsert. Hij bleef tot 1934 verbonden aan dit gezelschap.

Aan het einde van dat jaar vertrok hij naar Engeland, waar hij bleef tot 1939. Na een korte terugkeer in Nederland vertrok hij voor tien jaar naar Amerika, waar hij onder de naam Louis Borel een aantal speelfilms maakte ( o.a :  Foreign correspondent’ van Alfred Hitchcock), en diverse rollen op het toneel vertolkte, o.a. ‘Candle in the Wind’ en ‘Made in Heaven.’


In 1949 kwam hij terug naar Nederland, maar maakte tot in de vijftiger jaren uitstapjes naar de Amerikaanse televisie in series als ‘Passport to Danger’, ‘Crusader.’, ‘ Topper’  en ‘Those Witing girls

Hij deed verschillende regies voor o.m. ‘Guus Osters Gezelschap’, ‘Toneelgezelschap Johan Kaart’ en het ‘Nieuwe Nederlands Toneelgezelschap.’ In het seizoen 1955/56 bracht hij met een eigen theatergezelschap ‘De Blijspelers’ stukken als ‘De Ooievaarswals.’
Daarnaast maakte hij vertalingen en bewerkingen van een groot aantal toneelstukken.

Louis Borel speelde de rol van Burgemeester in ‘Swiebertje’ in de seizoenen (70/71 - 71/72).
Verdere bekende optredens o.a. in: 
- Een Koekoek op het nest
(65/66), 
- De Klop op de Deur
 (70/71),
-
De Vloek van Woestewolf (73/74).

Zijn laatste rol was in het televisiespel ‘Hier stierf Anna Tholen,’ dat postuum werd uitgezonden.



Jan Blaaser                                         Terug naar boven
(Jan Dirk Blaaser)

Geboren te Amsterdam op 17 juli 1922.
Overleden te Lelystad op 28 maart 1988.

In 1938 begon hij met toneel spelen bij het gezelschap van zijn oom Jan Nooy. Acteur is hij altijd gebleven maar in de vijftiger jaren ging hij zich meer toeleggen op kleinkunst en puur amusement o.a bij Tom Manders in diens Saint Germain des pres (duo Dorus en Willem) en voor de radio (“Tierelantijnen”). Voor de televisie werkte hij mee aan diverse showprogramma’s. Hij was quizmaster in “kwis wel, kwis niet”.

 
Ook schreef hij teksten voor televisie (o.a. : “Zo zijn ze” – “Man alleen” – “Zaal Concordia” en diverse shows). Hij regisseerde o.a. bij: Centrum – Nooy’s Volkstheater, maar ook bij eigen gezelschappen in het begin van de jaren zestig. Jan maakte ook platen waarvan “M’n tante is een olifant” en ”English style” de bekendste zijn.

In 1980 schreef hij een boekje met de titel “Een muis in zee”. Vanaf  1977 werkte hij weer met one-man-shows (o.a. Bruin Brood  - Bramen Zoeken – Een man alleen)

Jan Blaaser speelde de rol van Burgemeester in “Swiebertje” in de seizoenen (60/61 en 61/62) en het seizoen (69/70) speelde hij een gastrol. Verder speelde hij mee in verschillende series waaronder o.a.:
- Stadhuis op stelten (62/63 – 64/65 – 65/66)
- Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer ?
(72/73 – 73/74)
-
Het meisje met de blauwe hoed (72/73)
- Waaldrecht (73/74)
-
Kamer 17 (74/75)
-
Klaverweide (75/76)

- Pleisterkade 17 (75/76 – 76/77)
-
Hollands Glorie (77/78)
-
Erik of het klein insectenboek (79/80)

Ook speelde hij mee in diverse nederlandse speelfims o.a. in :
Ciske de Rat
(1955), de zaak M.P. (1960),
Rififi in Amsterdam (1962),  De Overval (1962), 
De Vijf van de vierdaagse
(1974)Keetje Tippel (1975)