Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthouden 
Wachtwoord vergeten?
 
Hoofdmenu
Begin
De oude website
Voorwoord
Laatste Nieuws
Naslagwerken
Verzamelspullen
Veelgestelde vragen
Zoeken
Links
Artikels
Contacteer ons
Nieuwsbrieven
Gastenboek
donderdag, 25 april 2024
Begin arrow Naslagwerken arrow Naslagwerken arrow De geschiedenis van Swiebertje

Dat Swiebertje al heel lang bestaat dat weten we. Maar hoe kwam dat tot stand, wie heeft hem 'verzonnen' en vanaf wanneer was dat nu eigenlijk?

Lees hier de hele geschiedenis...

<><><>

Swiebertje
De Geschiedenis
 

John H. Uit den Bogaard is de geestelijke vader van Swiebertje.
Hij kwam op het idee van 'Swiebertje' toen hij een illustratie zag van een zwerver, getekent door Tjeerd Bottema.
Het heerlijk vrije leven zonder grote zorgen en verplichtingen, en het kuieren in de natuur sprak hem zó aan, dat hij zijn fantasie de vrije loop liet: het idee van Swiebertje was geboren! 

In 1936 schreef hij zijn eerste boek, dat uitgegeven werd bij de gebroeders Kluitman, die al eerder kinderboeken van hem hadden uitgebracht. Voor de oorlog verschenen vier avonturen in boekvorm. 

Nog voordat er er 'Beeldradio' was, bestonden er al hoorspelen. Ook van Swiebertje schijnen er enkele gemaakt te zijn. 

Image


In de beginjaren van de Nederlandse televisie werden er
door de NCRV twee afleveringen van een half uur uitgezonden, live vanuit studio Irene in Bussum. Dat was op resp. woensdagmiddag 20 april 1955 en 2 november 1955. Dat was nog allemaal in zwart-wit.

Daarna is er niets meer geweest, tot men in 1958 weer begon. De opnames vonden plaats in een klein kerkje. Achterin waren kleedkamers, in de hal stond een tafel met koek en een koffiekan. Alles bij elkaar was het een piepkleine ruimte, nog geen zeven vierkante meter. Dat was de studio. Er stond één camera, overal lagen snoeren, én het ging life! Muren waren van bordkarton. Stond er een pilaar moest je er vast niet tegenaan leunen, want die brak zeker doormidden.

Op locatie werd er o.a gefilmd in Loosdrecht, Buuren en Kerkavezaat. De laatste scene van Swiebertje waarin hij afscheid nam van Saartje, Bromsnor en Malle Pietje werd in de bossen in Hilversum opgenomen. 

In het begin werd Veldwachter Bromsnor nog gespeeld door Tonny Foletta en was er behalve een burgemeester ook een circusdirecteur, die overigens als twee druppels water leek op de Dikke Deur uit Pipo

Joop Doderer en Lou van Geel bleven respectievelijk Swiebertje en Bromsnor, maar verder zijn een hele reeks personages de revue gepasseerd. Zo kennen we als burgemeester o.a. Guus Hermus, Jan Blaaser, Rien van Nunen, Louis Borel en Bert Dijkstra. De hele reeks Saartjes bestaat uit achterenvolgens Coba Kelling, Conny Stuart (met wie Joop Doderer in 1957 getrouwd is), Annie Leenders, Jetty Cantor en Riek Schagen .

Ondanks die wisselingen is de sfeer gebleven. De sfeer van 1900, van kattekwaad. Van koffie met koekjes. Gezelligheid.
 

Image

In 1968 werd een nieuw personage aan de serie toegevoegd: Malle Pietje. Piet Ekel had het meest rommeligste rommelwinkeltje van Nederland. Echt alles had hij wel ergens liggen. Na wat zoekwerk en veel lawaai kon hij met de meest wonderlijke voorwerpen tevoorschijn komen!
Deze 'koopman in antiek' werd al gauw een goede vriend van Swiebertje.
Hij was een echte dorpsfiguur met zijn eigen taaltje: 'Nou gane we effe een koppie koffie drinken…..Mot je een sigaartje?'  

Over Sjako, de papagaai van Malle Pietje, gaat het gerucht dat hij eerst van de burgemeester is geweest, maar dat deze hem later heeft gegeven aan Malle Pietje!


Ondertussen nam de bekendheid van Swiebertje steeds maar toe, zodat de NCRV de serie van de middag naar de avond liet verhuizen, want ook de grote mensen wilden alles kunnen meemaken!

De laatste aflevering was 25 april 1975, toen vertrok Swiebertje naar Canada……

Weg Brom, weg meneer de edelachtbare, weg Saar. Vaarwel Swiebertje.

- - - 

De orginele kleren en hoed die Joop Doderer bij de opname van Swiebertje droeg zijn in het TV Toys Museum in Dieren te zien. Joop Doderer schonk ze op 22 mei 1997 aan het TV Toys museum bij de opening. 
TV Toys museum - Wilhelminaweg 21 Dieren ( tel: 0313-490888)

In 1998 speelde Joop Doderer voor de laatste keer de rol van Swiebertje voor een reclame campagne van echte boter samen met Riek Schagen (Saartje). De foto opnames werden gemaakt in het TV Toys Museum in Dieren waar de keuken van Saartje is nagebouwd. De advertenties van echte boter (met Echte Boter krijg je ze weer aan tafel) stonden in diverse tijdschriften en hingen 2 weken in de bushokjes in heel Nederland.

   Swieberfans hebben deze site al bezocht sinds 1 december 1999!
Copyright 1999 - 2024 Swiebertje Fanclub. Alle rechten voorbehouden
swiebertjetv.nl. reeds 25 jaar online!