Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthouden 
Wachtwoord vergeten?
 
Hoofdmenu
Begin
De oude website
Voorwoord
Laatste Nieuws
Naslagwerken
Verzamelspullen
Veelgestelde vragen
Zoeken
Links
Artikels
Contacteer ons
Nieuwsbrieven
Gastenboek
dinsdag, 16 april 2024
Begin arrow Naslagwerken arrow Biografi?en arrow Biografie Joop Doderer
Biografie Joop Doderer Print E-mail
Joop Doderer                                     
(Johan Heinrich Doderer)
 

Velsen op 28 augustus 1921.

Roelofarendsveen 22 september 2005

Doorliep de HBS in Amsterdam en kreeg toneellessen van Johan Schmidtz. Joop Doderer was achttien en kandidaat nummer 85 voor het toelatingsexamen van de Amsterdamse Toneelschool. 

Citaat: 'Nou, die examencommissie had van half negen af zitten kijken en toen ik mijn opdrachten moest doen, zo van liefde en leed en vreugde uitbeelden, was het half vijf. Ik heb het zó mesjogge gedaan dat de commissie blauw lag van het lachen, maar wél kreeg ik twee dagen later een brief dat ik gezakt was. Toen ben ik naar een verzekeringskantoor gegaan en heb daar brutaalweg sollicitatiebrieven naar alle gezelschappen zitten schrijven. Ik kreeg een brief terug van Cor van der Lugt Melsert en nadat ik met hem had gepraat werd ik aangenomen als volontair bij het Nederlandsch Tooneel.

Vervolgens was Joop Doderer niet meer weg te slaan uit de Amsterdamse Stadsschouwburg. Hij moest alles leren en weten, assisteerde op de lichtbrug, sjouwde met décors, souffleerde en was nerveus toen hij bij wijze van debuut in "De Ware Nar" van P.C. Hooft met een gedempte lantaarn van links naar rechts over het toneel moest gaan en steeds moest zeggen: 'De klok heit negen, negen heit de klok.'. 
Na de oorlog speelde hij voornamelijk in kluchten en werkte als cabaretier o.m. bij gezelschappen van Jan Munsch en Wim Sonneveld. 
Voor de radio waren er het bekende "Koek en Ei" (hij had de rol van "Opa Bobby"), "Stoephuisterwoude", "Tierelantijnen" en "De Bonte Dinsdagavondtrein"; 
voor de televisie trad hij op in tal van amusementsprogramma's (meerdere malen als de butler in "Miss Sophie's verjaardag"). 

Van 1955 tot 1975 speelde hij de titelrol in de jeugdserie "Swiebertje".

Na zijn terugkeer in Nederland speelde hij meteen hoofdrollen in enkele speelfilms (zoals in Herman van Veen's "Uit Elkaar" en naast Piet Bambergen in "Laat de Dokter maar Schuiven") maar ook zijn theaterbloed kroop waar het niet gaan kon en dus vierde hij jaar na jaar triomfen met een lange reeks theaterkluchten totdat de Vlaamse theatervernieuwer en meester-regisseur, Ivo van Hove, hem vroeg voor een hoofdrol in O'Neill's drama "Rijkemans Huis". Sindsdien is hij niet meer van het 'serieuze' toneel weg te denken, met recente hoofdrollen in 'Liebelei', 'Oom Wanja', 'Caligula', 'India Song' en Couperus' 'Oude Mensen, de Dingen die Voorbijgaan'. 
Hij is gehuwd geweest met Conny Stuart en werd in 1982 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

In 2001 speelde Doderer in de theaterproductie 'Blijvend Applaus', een tragicomedie die zich afspeelt in een rusthuis voor oud-operazangers. Caroline Kaart was hierin zijn tegenspeelster. Joop Doderer vierde met dit stuk zowel zijn 80ste verjaardag als zijn 60-jarig toneeljubileum. 

Joop Doderer was ook een veelgevraagd bioscoop- en tv-filmacteur.

In Baantjer's "Moord in Extase" was hij zelfs onze eerste en nog steeds onvergetelijke 
De Cock-vertolker. Recent vertolkte hij gastrollen in series als 'Blauw Blauw', in 'Single plays' als 'Boer Gerrit' en Vestdijk's 'Ivoren Wachters' en in de Nederlands-Amerikaanse speelfilm 'Dial Nine'. Daarnaast was hij te zien in de succesvolle familiefilms ‘Kruimeltje’ en ‘Pietje Bell’. 

Hoe werd Joop Doderer "Swiebertje?"

De directeur van de NCRV-televisie, Peter Koen, nodigde hem in 1954 uit om in een kinderprogramma "een zwerver" te spelen. Er werden drie shows gemaakt, toen was het afgelopen. In 1957 viel er een gat in de programmering en werd Joop Doderer opnieuw gebeld door Peter Koen om dat gat op te vullen. Lou Geels werd Bromsnor en Jan Blaaser was burgemeester. Riek Schagen, juffrouw saartje, kwam er later bij.

(bron: NCRV 75 jaar)


 

Een creatie die hij zelf als een bedreiging van zijn talent begon te zien - reden waarom hij naar Engeland verhuisde, waar hij enkele jaren lang prominente rollen speelde op het toneel, in tv-reeksen en in speelfilms.
-
In Amerika: "The Word" (tv), 
- in Hong Kong: "Hong Kong Rock" (film), 
- in Engeland: "And mother makes five" (tv), 
- in Spanje: "The Morish King of Granada" (film), en, onder regie van Otto Preminger, de speelfilm "The Human Factor".
 
Hij bleef ook in Nederland actief voor film en televisie met o.m. nasynchronisaties en de Teleac-cursus Engels. Daarnaast is hij ook te zien geweest in diverse reclames, o.a. voor het Zwitserleven gevoel.
   Swieberfans hebben deze site al bezocht sinds 1 december 1999!
Copyright 1999 - 2024 Swiebertje Fanclub. Alle rechten voorbehouden
swiebertjetv.nl. reeds 25 jaar online!