Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthouden 
Wachtwoord vergeten?
 
Hoofdmenu
Begin
De oude website
Voorwoord
Laatste Nieuws
Naslagwerken
Verzamelspullen
Veelgestelde vragen
Zoeken
Links
Artikels
Contacteer ons
Nieuwsbrieven
Gastenboek
dinsdag, 28 mei 2024
Begin arrow Links
'Saartje' Riek Schagen overleden Print E-mail

'Saartje' Riek Schagen overleden

Riek Schagen, bekend van haar rol als keukenmeid Saartje in de televisieserie Swiebertje, is vanavond, maandag 14 juli 2008, in haar woonplaats Vorden op 94-jarige leeftijd overleden.

Geertruida Hendrika (Riek) Schagen is geboren in Amersfoort op 15 november 1913.
Wij kennen haar allemaal als Saartje, de trouwe huishoudster van meneer de Burgemeester, maar ze heeft nog veel meer gedaan in haar creatieve leven.

Bij de begrafenis van Joop Doderen zagen we haar nog. Bij onze binnenkomst herkende ze ons direct en riep 'mijn grootste fans!'
We zullen haar voor altijd blijven herinneren als een warme, openhartige, creatieve en vrolijke vrouw.
Maar vooral als 'Saartje'.

Riek Schagen kwam als dienstmeisje bij Albert van Dalsum en kreeg van hem toneellessen. Zij debuteerde in 1940 bij diens gezelschap Studio in "Eindexamen" en heeft naast haar werk in het theater vanaf 1955 aan een bijzonder groot aantal televisieproducties meegewerkt.

In 1955 maakte Riek haar filmdebuut in Ciske de Rat als Tante Jans. Daarna speelde zij in vele film- en televisieproducties, waaronder Fanfare van Bert Haanstra, De Overval en De Kleine Waarheid.

In 1965 voegde Riek Schagen zich bij de cast van de populaire televisieserie Swiebertje, waarin zij tien jaar lang de rol van Saartje speelde, als opvolgster van onder anderen Annie Leenders en Jetty Cantor. Ook nadat de serie in 1975 was gestopt, kroop Riek Schagen nog regelmatig in de huid van de huishoudster, o.a. om reclame te maken voor Sorbo. In 2007 was ze nog als Saartje te gast in het programma van Paul de Leeuw.

Zij ontwierp kostuums en maakte de laatste jaren ook naam als schilderes (50 exposities). Ze had haar eigen expositieruimte met de naam "Galeriek".
Schagen was gehuwd met filosoof, econoom en kunsthistoricus Bert Westerman, zoon van de kunstschilder Gerard Westerman, en woonde in Vorden. Riek Schagen exposeerde geregeld in het land.

Ook op onze gandag was ze te gast. Ze had het, net als de andere acteurs, prima naar haar zin.

Bronnen: Boeken van Bert van der Veer, eigen onderzoek iin AudioVisueel archief, interview door ons met Riek Schagen.

Zie ook externe links

Externe links:

RTL nieuws

Wikipedia

blikopnieuws.nl

nu.nl

< Vorig   Volgende >
   Swieberfans hebben deze site al bezocht sinds 1 december 1999!
Copyright 1999 - 2024 Swiebertje Fanclub. Alle rechten voorbehouden
swiebertjetv.nl. reeds 25 jaar online!